Η Αννούλα στην κατασκήνωση

Η Αννούλα στην κατασκήνωση
"Η Αννούλα στην κατασκήνωση" (Από 8 χρονών)

Οι συμπορευτές μου στο διαδίκτυο

Ο δικός μου εννιάλογος για τον σωστό εκπαιδευτικό

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΝΝΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ



1. Ο/η εκπαιδευτικός δεν δείχνει την αδυναμία του προς οποιοδήποτε παιδί.

2. Ο/η εκπαιδευτικός είναι ΑΓΑΠΗ και αναβλύζει αγάπη

3. Ο/η εκπαιδευτικός αφουγκράζεται ιδιαίτερα τα συνεσταλμένα παιδιά και τους τονώνει την αυτοπεποίθηση

4. Ο/η εκπαιδευτικός δίνει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες έκφρασης

5. Ο/η εκπαιδευτικός επιβραβεύει

6. Ο/η εκπαιδευτικός ενεργοποιεί την αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών
του

7. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απογοητεύει, ενθαρρύνει

8. Ο/η εκπαιδευτικός είναι προσιτός

9. Ο/η εκπαιδευτικός είναι μάνα και πατέρας



Ροδούλα Σερδάρη-Παπαϊωάννου

Μουσικο-παιδαγωγός

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ ΕΦΗΒΑΚΙΑ!!!!



Μόλις τελείωσα ένα καινούριο μυθιστόρημα για έφηβους. Πριν το στείλω σε εκδοτικούς οίκους, θέλω να σας το παρουσιάσω!
Δε θα ήταν δυνατό, αφού έχω παιδιά στην εφηβεία, να μην με προβληματίσουν η συμπεριφορά τους από τη μια, αλλά και η σχέση τους με εμάς τους (ανάξιους πολλές φορες) γονείς από την άλλη. Αυτό που εγώ παρατηρώ, από την πλευρά του γονιού πια, είναι ότι τα παιδιά μας, σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, χρειάζονται την ΑΓΑΠΗ και την ΑΠΟΔΟΧΗ μας. Κι εμείς, είμαστε ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ για την ψυχική τους ισορροπία, και την αίσθηση ευτυχίας που έχουν . Πρέπει να είμαστε εκεί να τα στηρίζουμε, ειδικά στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας τους.
Το βιβλίο μου, πραγματεύεται την καθημερινότητα τεσσάρων έφηβων κοριτσιών, τις στικερούλες, όπως αυτοαποκαλούνται, και τα θέματα που τα απασχολούν. (σχολείο, φιλία, έρωτες, και τη σχέση ενός από αυτά, με την αυταρχική και καταπιεστική μαμά του).
Με μεγάλη μου χαρά, μοιράζομαι μαζί σας ένα απόσπασμα.
Οι στικερούλες έχουν μαζευτεί στο δωμάτιο της Βαρβάρας και ετοιμάζονται για το εξαιρετικά σημαντικό πάρτι μιας συμμαθήτριάς τους.
"...Τα τέσσερα κορίτσια έμοιαζαν σωστές κούκλες, με τα δροσερά, ροδαλά προσωπάκια τους να λάμπουν κάτω από τις πινελιές της φίλης τους.
«Νομίζω ότι είμαστε έτοιμες για αναχώρηση» είπε η Βαρβάρα κοιτώντας με καμάρι τις στικερούλες της. Με αέρα σταρ, τα κορίτσια βγήκαν από το δωμάτιο-βασίλειο τους και κατευθύνθηκαν στο σαλόνι, όπου τις περίμεναν η κυρία Ξένια με την κυρία Ναταλία.
Η δύστυχη  κυρία Ξένια έπρεπε να την ανεχτεί όση ώρα ετοιμάζονταν τα κορίτσια, και να μιλάει μαζί της για τι άλλο, για το σχολείο, τους βαθμούς και όλα τα συναφή.
«Κουκλίτσες γίνατε, φτου σας» είπε η κυρία Ξένια μόλις είδε τα κορίτσια, κάνοντας τα να αισθανθούν πολύ όμορφα.
Ταυτόχρονα το μάτι της, έπιασε την Αντιγόνη να κοιτάζει τη μαμά της με αγωνία και φόβο μαζί, σαν για να την ψυχολογήσει αν ενέκρινε το αποτέλεσμα του καλλωπισμού.  Ασυναίσθητα κοίταξε και η ίδια την κυρία Ναταλία για να δει την απάντηση. Ένιωσε ένα σφίξιμο στο στομάχι μόλις αντίκρισε το βλέμμα της. Έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει ενοχές στην Αντιγόνη.
Αυτό, είναι και το ισχυρό όπλο της κυρίας Ναταλίας απέναντι στην κόρη της. Με αυτό της επιβάλλεται. Έχει διάφορους τύπους βλέμματος. Αυτό που διατάζει σιωπή, αυτό που επιβάλλει χαμήλωμα του κεφαλιού, αυτό του εκφοβισμού, το άλλο που δημιουργεί ενοχές, αυτό της επιβράβευσης και της ηθικής ικανοποίησης όταν η Αντιγόνη ανακοινώνει εικοσάρια σε διαγωνίσματα, αλλά και απογοήτευσης όταν ανακοινώνει δεκαοκτάρια, γιατί ευτυχώς πιο χαμηλά δεν έχει πέσει μέχρι τώρα σε διαγώνισμα ή τεστ.
Η κυρία Ξένια για να βοηθήσει την Αντιγόνη να αισθανθεί καλύτερα, αλλά και για να υποχρεώσει την κυρία Ναταλία να παραδεχτεί την αλήθεια, έδρασε αμέσως:
«Δεν το παράκαναν τα κοριτσάκια μας, κυρία Ναταλία ε; τι λέτε κι εσείς»;
«Ε, καλές είναι» απάντησε μουτρωμένα και μέσα από τα δόντια της η κυρία Ναταλία.
«Ελάτε θ’ αργήσουμε» είπε η κυρία Ξένια, και οι στικερούλες χαρούμενες, ξεκίνησαν για το πολυπόθητο πάρτι.  ...."

Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας.

20 σχόλια:

  1. μου αρεσε!! πολυ ομορφο και ενδιαφερον Ροδουλα!! με ταξιδεψε πισω στα εφηβικα μου χρονια!θυμηθηκα πως ενιωθα τοτε!θυμηθηκα πολλα! θα διαβαζα με πολυυυυ μεγαλο ενδιαφερον ολο το βιβλιο σου!! :) καλο σαββατοκυριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία τι σύμπτωση! Μόλις επέστρεψα από το πολύ όμορφο "σπίτι" σου! Καλωσήλθες στο δικό μου.
    Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο σου! Χαίρομαι που σου άρεσε το απόσπασμα.
    Για μένα τώρα θα ξεκινήσει μια διαδικασία ψαξίματος, που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Εύχομαι ότι σύντομα θα το δω στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί, γιατί θίγει προβλήματα που απασχολούν τα εφηβάκια μας, που αρκετοί βλέπουν σαν τερατάκια, κοιτώντας μόνο το περιτύλιγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ροδούλα πολύ χάρηκα που έγραψες για εφήβους γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παιδικά βιβλία και περιοδικά αλλά για εφήβους πολύ λίγα λες και δεν θέλουν να γράφουν γι αυτούς,εντάξει δε λέω είναι χαριτωμένα τα μικρά παιδάκια και οι ιστορίες τους αλλά κάποια στιγμή μεγαλώνουν και όλοι νομίζω ο γονείς θέλουν να διαβάσουν και για τους έφηβους μικρούς μεγάλους τους χίλια μπράβο που τους σκέφτηκες είσαι από τους λίγους που το κάνει!!!

    ΥΓ.Τώρα είδα το σχόλιο σου γιατί είχα και εγώ πρόβλημα με το blogger όπως και οι περισσότεροι από εμάς υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συντήρηση των blogs που έκανα αλλά τώρα είναι εντάξει,νομίζω και το δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ροδούλα μου, γεια σου και από εδώ. Διάβασα το προφίλ σου και την ανάρτησή σου και χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω. Είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός και ασχολούμαι με το γράψιμο. Το απόσπασμά σου μου άρεσε πολύ. Εύχομαι να εκδοθεί σύντομα και να διαβαστεί πολύ. Σε φιλώ xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρένα, ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλειο σου. Εμένα με γεμίζει αισιοδοξία και χαρά, το να πέρνω τόσο θετικά σχόλια.
    Έχεις δίκαιο για τα εφηβικά βιβλία. Τα περισσότερα είναι ξενόφερτα, μεταφρασμένα, με αποτέλεσμα να μην αντιπροσωπεύουν απόλυτα τα δικά μας εφηβάκια.
    Άπ' ότι μου έλεγε όμως η υπεύθυνη εφηβικών βιβλίων του κέδρου, είναι δύσκολο το εφηβικό βιβλίο, γιατί ακριβώς είναι δύσκολη η περίοδος αυτή, και έτσι δεν το προσεγγίζουν πολλοί.
    Μακάρι να βγει σύντομα, είναι και οι καιροί δύσκολοι, όμως εγώ είμαι αισιόδοξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντρη μου, καλωσήλθες! Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
    Έχουμε πολλά κοινά βλέπω και χαίρομαι γι' αυτό.
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, και ειδικότερα για την ευχή σου. Κι εγώ αυτό εύχομαι από ψυχής. Βέβαια είναι δύσκολοι οι καιροί λόγω κρίσης, αλλά δεν τα βάζουμε κάτω έτσι δεν είναι;
    Χαίρομαι που θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Ροδούλα , έκανα μια βόλτα στην όμορφη σελίδα σου, γνώρισα λίγο την κακομαθημένη μα ενδιαφέρουσα μικρή Αννούλα σου(Έχω ασχοληθεί με εικονογράφηση παιδικού βιβλίου) κι εσένα μέσα από τα κείμενά σου και το βιντεάκι σου!

    Το θέμα της εφηβείας είναι ενδιαφέρον και πολυποίκιλτο, το απόσπασμα είναι πολύ μικρό για να καταλάβω πολλά, όμως δείχνει ζωντάνια και έχει ροή, είναι απλό και κατανοητό στους έφηβους,
    εύχομαι τα καλύτερα για την έκδοσή του, σύντομα να το δούμε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και οπωσδήποτε θα το τιμήσουμε (έχω κορούλες δίδυμες στην εφηβεία που διαβάζουν πάρα πολλά εξωσχολικά βιβλιά , με τα σχολικά έχουμε ένα θεματάκι, χαχα !) Χάρηκα για την γνωριμία , σαμιώτικους χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αααα, επίσης σ ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στην δημιουργική μας σελίδα και για τα καλά σου λόγια , να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ροδούλα καλή σου μέρα! Διάβασα το απόσπασμα και μου άρεσε. Σου εύχομαι να εκδοθεί σύντομα το βιβλίο για να το διαβάσουμε και ολόκληρο, όχι μόνο οι έφηβοι αλλά και οι γονείς. Νομίζω, χωρίς σε καμιά περίπτωση να είμαι ειδικός, μιλώ σαν ... πρώην έφηβη και μητέρα αυτήν την στιγμή μιας έφηβης κόρης και ενός γιου σε μετεφηβική ηλικία, ότι το εφηβικό βιβλίο είναι πολύ δύσκολο,γιατί απευθύνεται σε πολύ δύσκολη ηλικία με αρκετά περίπλοκο πλέον ψυχισμό. Τολμηρό εγχείρημα και σε συγχαίρω. Χρειάζεται να καλυφθεί το κενό αυτό και από Έλληνες συγγραφείς, ώστε να μην μονοπωλεί το Twilight saga όπως παλιότερα ο Harry Potter.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθηνά μου με μεγάλη μου χαρά σε καλωσορίζω στο διαδικτυακό μου "σπίτι". Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, αλλά και για το τόσο εύστοχο σχόλιο.
    Πραγματικά "έπιασες" αυτό που επιδίωξα. Να επικοινωνήσω με τα γλυκά μας εφηβάκια, με ένα τρόπο απλό και κατανοητό. Το βιβλίο το έχουν ήδη διαβάσει όλες οι φίλες της κόρης μου και έχουν ενθουσιαστεί. Περιμένουν πως και πως να κυκλοφορήσει, παρόλο που τους λέω ότι ίσως και να έρθουν έτσι τα πράγματα, ώστε να μην τα καταφέρει τελικά. Ωστόσο θέλω να είμαι αισιόδοξη. Πάντως για μένα, το ότι ήδη αγαπήθηκε από μια ομάδα εφήβων είναι μεγάλη ικανοποίηση.
    Πολλά φιλάκια στις δίδυμο ύλες σου, και μπράβο τους που διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία. Όσο για τα σχολικά μαθήματα τι να πω. Έτσι όπως διδάσκονται, δεν έχουν και άδικο καμιά φορά τα παιδιά. Αφού το ξέρουμε πόσο αδιάφοροι είναι ορισμένοι καθηγητές, και πόσο ανιαρό κάνουν το μάθημά τους.
    Χαίρομαι επίσης που έμαθα ότι εικονογραφείς παιδικά βιβλία. Πού ξέρεις, ίσως καμιά φορά συνεργαστούμε!
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Σοφία μου!
    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Έχεις δίκαιο, το εφηβικό βιβλίο, είναι από τα δυσκολότερα στη λογοτεχνία. Ας ελπίσουμε ότι θα κυκλοφορήσει.
    Τώρα που είδα ότι σας άρεσε αυτή η ανάρτηση μου, θα σας βάλω, σύντομα, και απόσπασμα από ένα βιβλίο που έπίσης ολοκλήρωσα πρόσφατα, και απευθύνεται σε ενήλικες. Για μένα αυτή η περίοδος αναμονής για έγκριση, είναι από τις δυσκολότερες. Την Αννούλα μου, την είχα στείλει σε άλλους τρεις εκδοτικούς οίκους, πριν στείλω στον Κέδρο. Τελικά με την επιμονή μου -γιατί πίστευα σε αυτήν- εκδόθηκε, και πάει και πάρα πολύ καλά. Όπως μου λένε από τον Κέδρο, είναι από τα πολύ καλά τους βιβλία.
    Σου εύχομαι μία όμορφη Κυριακή!
    Φιλιά στην κορούλα σου. (Έχω κι εγώ άλλη μια, εικοσάχρονη κόρη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς σε βρίσκω Ροδούλα, πολύ όμορφο το "σπιτάκι" σου!
    Περιμένω με χαρά να εκδώσεις το βιβλίο σου, είναι ένα θέμα που όλους τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία μας ενδιαφέρει σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι Ροδούλα μου, είναι δύσκολοι οι καιροί αλλά πιστεύω πως τα γράμματα και οι τέχνες πάντα επιβιώνουν. Κι ίσως τώρα όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος να έχει ανάγκη από ένα καλό βιβλίο, μια ωραία θεατρική παράσταση, μια εμπνευσμένη συναυλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπήκα στο μπλογκ σου μέσα από το σχόλιο σου στην αναγνώστρια και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.Είμαι και εγώ εκπαιδευτικός(συνταξιούχος)και πάντα με απασχολούσαν οι έφηβοι.Επίσης αγαπώ πολύ την μουσική.Το απόσπασμα που διάβασα μου άρεσε πολύ και θα φροντίσω να πάρω το βιβλίο όταν κυκλοφορήσει Διαβάζω πολλά βιβλία αλλά δεν έχω το ταλέντο ΄να τα παρουσιάζω.Χάρηκα για τη 'γνωριμία'και θα σε παρακολουθώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Ροδούλα

    Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, εγώ έχω γίνει και γιαγιά … όμως το απόσπασμα του εφηβικού βιβλίου σου με γύρισε χρόνια πίσω και μου έφερε στον νου σκηνές απίθανες με τις «στικερούλες» εκείνης της εποχής….. θα περιμένω λοιπόν την κυκλοφορία του με αγωνία…. Πειράζει που δεν είμαι στα χρόνια έφηβη αλλά θέλω να το διαβάσω?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Έλενα, και καλώς ήρθες!!! Χαίρομαι πάρα πολύ που επισκέφθηκες το "σπίτι" μου, και μου άφησες το ωραίο σου σχόλιο. Αναρωτιόμουν αν έκανα καλά που ανάρτησα το απόσπασμα, όμως τα σχόλια σας με συγκίνησαν και με έπεισαν ότι μια χαρά έκανα που το ανάρτησα. Με κάνετε να το βλέπω κιόλας έτοιμο βιβλίο.
    Σας ευχαριστώ όλους πολύ. Μου φαίνεται θα σας δώσω λίγη γεύση ακόμη, γιατί ήταν πολύ λίγη αυτή. Απλά για ευνόητους λόγους, πρέπει να είμαι φειδωλή. Πες και στα εφηβάκια σου να το διαβάσουν (εννοείται αν θέλουν χαχα). Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άντρη μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Απλά εγώ εννοούσαν τους εκδοτικούς οίκους. Επειδή είναι δύσκολες οι εποχές, θέλουν τις σίγουρες λύσεις, δηλαδή πολύ γνωστούς συγγραφείς, ή ξένα βιβλία που έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
    Εγώ όμως είμαι ΠΟΛΥ πεισματάρα. Άμα πιστεύω σε κάτι, το παλεύω όσο μπορώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Eva μου καλώς ήλθες!! Είναι μεγάλη η χαρά μου που με επισκέφθηκες. Ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου. Κι εσύ όπως και οι υπόλοιπες φίλες, με κάνετε να νιώθω ότι έχει κιόλας εκδοθεί, κάτι το οποίο εύχομαι με όλη μου την ψυχή.
    Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με μεγάλη μου χαρά σε καλωσορίζω "ποδηλάτισσα" μου στο "σπιτάκι" μου.
    Με έχετε συγκινήσει πραγματικά τόσο πολύ όλες σας, που τόσο απλόχερα μου γράφετε τα από καρδιάς σχόλια σας. Ξέρω θα έχετε κουραστεί να το διαβάζετε αυτό, όμως πραγματικά έχω συγκινηθεί με τα όλο αγάπη σχόλια σας. Σας ευχαριστώ όλες τόσο πολύ.
    Φυσικά και ΔΕΝ πειράζει να διαβάζεις εφηβικά βιβλία, εγώ διαβάζω και πολύ παιδικά, αφού καμιά φορά είναι πολύ ωραία.
    Πάω τώρα να σας βάλω άλλο ένα απόσπασμα από τις "στικερούλες".
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. χαχαχα καλά έκανες Φανή μου!!!
    Ήταν πολύ όμορφη βραδιά πάντως.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΦΑΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή