Η Αννούλα στην κατασκήνωση

Η Αννούλα στην κατασκήνωση
"Η Αννούλα στην κατασκήνωση" (Από 8 χρονών)

Οι συμπορευτές μου στο διαδίκτυο

Ο δικός μου εννιάλογος για τον σωστό εκπαιδευτικό

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΝΝΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ



1. Ο/η εκπαιδευτικός δεν δείχνει την αδυναμία του προς οποιοδήποτε παιδί.

2. Ο/η εκπαιδευτικός είναι ΑΓΑΠΗ και αναβλύζει αγάπη

3. Ο/η εκπαιδευτικός αφουγκράζεται ιδιαίτερα τα συνεσταλμένα παιδιά και τους τονώνει την αυτοπεποίθηση

4. Ο/η εκπαιδευτικός δίνει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες έκφρασης

5. Ο/η εκπαιδευτικός επιβραβεύει

6. Ο/η εκπαιδευτικός ενεργοποιεί την αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών
του

7. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απογοητεύει, ενθαρρύνει

8. Ο/η εκπαιδευτικός είναι προσιτός

9. Ο/η εκπαιδευτικός είναι μάνα και πατέρας



Ροδούλα Σερδάρη-Παπαϊωάννου

Μουσικο-παιδαγωγός

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παιδάκια, αυτοί οι επιγειοι άγγελοι!!!

Ξέρετε πόσο ευλογημένη αισθάνομαι που δουλεύω με παιδάκια; Μπαίνοντας στο σχολείο κάθε μέρα, είναι σαν να μπαίνω σε ένα άσυλο, που λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας της ψυχής μου, από όλα όσα με στεναχωρούν. Τον τελευταίο καιρό, από όλες αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις στη χώρα μας.
Βλέποντας τα ματάκια τους, ακούγοντας το αθώο γέλιο τους, και νιώθοντας αυτή την ανιδιοτελή αγάπη που μου προσφέρουν,  ξεχνάω τα πάντα, και νιώθω μια εσωτερική εφορία και γαλήνη.
Αυτές τις μέρες, στο σχολείο, μέσα από το μάθημα της μουσικής και των αγγλικών, δουλεύουμε τη σπορά,.
Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας, μια διδακτική ώρα. Να δείτε κι εσείς, πόσο όμορφα και ξέγνοιαστα περνάμε.
Αφού μιλήσαμε για το πώς φυτεύουμε ένα σποράκι, πώς το φροντίζουμε και πώς μεγαλώνει,
 δραματοποιήσαμε τα σποράκια.
Εγώ ήμουν η αγρότισσα και τα παιδάκια ήταν, κάποια από αυτά τα σποράκια, κάποια ο ήλιος, κάποια ο αέρας, και κάποια τα σύννεφα με τη βροχή.
Απαραίτητα εφόδια, τα υφάσματα. Εμ τι, έτσι απλά τα κάνουμε νομίζετε; χαχαχα
Απλώσαμε στο πάτωμα ένα μεγάλο καφέ ύφασμα για χώμα, τα σποράκια ντύθηκαν με διάφορα χρώματα υφασμάτων, ο ήλιος με κίτρινο, ο αέρας με μπλε (αυτό σκέφτηκα) και τα συννεφάκια με άσπρο.
Και η δραματοποίηση ξεκίνησε. (κρίμα που δεν μπορώ να σας βάλω φωτογραφίες,γιατί βγάζουμε αρκετές, όμως δεν είναι σωστό να αναρτώ τα παιδάκια. Δεν πειράζει, ελπίζω να είμαι αρκετά περιγραφική)
Από πρίν είχα κάνει τη μουσική επιλογή: διάφορα κομμάτια Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, γρήγορα, με ένταση, αργά κλπ.
Πρώτα έσκαψα και καλά το χώμα με τη συνοδεία μιας γλυκιάς μελωδίας του Μότσαρτ, και στη συνέχεια φύτεψα τα σποράκια μου. (έπρεπε να ήσασταν από μια μεριά και να τα βλέπατε τι όμορφα που κουλουριάστηκαν πάνω στο καφέ ύφασμα -χώμα-.
Στη συνέχεια με μια γλυκιά μελωδία, ήρθε ο ήλιος και τα ζέστανε, ενώ όταν το μουσικό κομμάτι άλλαξε (μεγαλύτερη ένταση) ήρθαν τα συννεφάκια και τα πότισαν.
                                       
                                           (Με το συγκεκριμένο απόσπασμα, ήρθε ο ήλιος, περπάτησε ανάμεσα στα παιδιά-σποράκια, και με τα χέρια του για αχτίδες ζέστανε τα σποράκια)

(Με ένα μέρος από αυτό το απόσπασμα, τσάπισα και φύτεψα τα σποράκια μου. Στα σημεία με τη μεγαλύτερη  ένταση, παρίστανα  την κουρασμένη)

Και τότε, σιγά σιγά με τη συνοδεία αργής και χαρούμενης μελωδίας, τα σποράκια άρχισαν να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν, (σηκώνονταν αργά-αργά) και να βγάζουν φύλλα (άπλωναν τα χεράκια τους προς τα πλάγια, και τα κουνούσαν πάντα στο ρυθμό της μουσικής).
(Με το απόσπασμα αυτό, από τον καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, έσκασαν μέσα από το χώμα τα σποράκια και αργά-αργά μεγάλωσαν και έβγαλαν φύλλα, για να καταλήξουν να χορεύουν ευτυχισμένα μέσα στο χωράφι)

Και τότε ήρθε και ο αέρας (γρήγορη μουσική) και φύσηξε, και αυτά, κουνιόντουσαν μέχρι που σταμάτησε ο αέρας, και ξανάρχισαν να χορεύουν μεταξύ τους χαρούμενα με το προηγούμενο κομμάτι του τσαϊκόφσκι, εως ότου εγώ σταματούσαν τη μουσική, και τελείωνε η δραματοποίηση.


(Η αρχή του μουσικού αυτού κομματιού του Τσαϊκόφσκι από την ωραία κοιμωμένη, αποτέλεσε τον αέρα)
Το πόσες φορές, μου ζήτησαν να το ξαναπαίξουμε δεν μπορείτε να το φανταστείτε. Το επαναλάβαμε αρκετές φορές αυτές τις μέρες, για να περάσουν όλα τα παιδιά από όλους τους ρόλους. Ακόμη και τα πιο ζωηρά, κάθισαν ήσυχα, για να παίξουν χαχαχα.
Την δραστηριότητα αυτή, μπορούν να την κάνουν και δάσκαλοι αλλά και νηπιαγωγοί, ακόμη και γονείς με τα δικά τους παιδιά στο σπίτι. Θα προσθέσουν στο ενεργητικό τους στιγμές χαράς, και  θα διασκεδάσουν με τα παιδάκια τους.

                 ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!

24 σχόλια:

  1. Είσαι τρομερή!!! Πραγματικά συγκινούμε με όλους τους δασκάλους (μ'αρέσει τους άξιους να τους προσφωνώ δασκάλους, δεν τον αξίζουν όλοι αυτόν τον ιερό τίτλο, δυστυχώς) που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους!!! Και το σχολείο κι εγώ σαν ασπίδα προστασίας το αισθάνομαι και τα μικρά είναι οι καλοί μου άγγελοι που μου επιτρέπουν να μπαίνω κι εγώ για λίγο στον μαγικό, ξέγνοιαστο και αθώο κόσμο τους!!! Και πάλι μπράβο σου!!! Σε φιλώ, να έχεις ένα παιδικό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ροδούλα καλώς σε βρήκα!!απο ότι διαβασα στο μπλόκ σου εχεις να κάνεις με παιδικές ψυχούλες....τι ωραιώτερο από αυτό...τι τυχερή που είσαι;;;; καπου είχα διαβάσει ότι ...το ωραιώτερο θέαμα στον κόσμο είναι ένα μωρό που κοιμάται...χαίρομαι ιδιαίτερα που περασα από εδώ...τι ωραία διηγείσαι ιστορίες κορίτσι μου..πέρασα και εγώ όμορφα διαβάζοντας μεγαλωμα .. των σπορων..έχω κάνει και εγώ μικρες απόπειρες..να ασχοληθω με το παιδικό παραμύθι... και όχι μόνο.. αν θέλεις σου στέλνω το μέηλ μου..να μου πείς που μπορώ να σου στήλω ένα μικρό βιβλιαράκι με παιδικά ποιηματάκια...ίσως σου χρειαστεί στις γιορτές...
    smaragdenia-roula.blogspot.com θα χαρώ πολύ να τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ροδούλα μου πολύ με συγκίνησες!!!!!! Διαβάζοντας όσα έγραψες, τα έζησα και εγώ μαζί σου..... έγινα και εγώ ένα μικρό σποράκι που σιγά - σιγά με τις φροντίδες του ήλιου και την ευεργετική βροχούλα άνθισε και έβγαλε φύλλα....... Να΄σαι καλά γλυκιά μου. Εύχομαι να είσαι πάντα αυθεντική όπως τώρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που γνώρισα την ιδιαίτερη και πολύ ρομαντική παιδική ψυχούλα σου, έστω και μέσα από το διαδίκτυο.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευλογια να εισαι καθε μερα με παιδια και εφηβους... :)

    καλο σαβ/κο Ροδουλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ καλή η δραματοποίηση.. είμαι σίγουρη ότι θα το θυμούνται για όλη τους την ζωή... η επιλογή των κομματιών, πολυ καλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κική μου, και σε ευχαριστώ για το τόσο όμορφο σχόλιο σου. Πρέπει να έχω πάρει μερικούς πόντους χαχαχα.
    Πέρα από τα αστεία όμως, έχεις δίκαιο, δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί άξιοι για να ασχολούνται με παιδιά. Δεν έχουν αυτή την ευαισθησία που χρειάζεται για να σταθούν απέναντι από αυτά τα θεϊκά πλασματάκια, είτε στο νηπιαγωγείο είτε στο δημοτικό, ακόμα και στο γυμνάσιο-λύκειο.
    Δεν ανταλλάζω φιλοφρονήσεις τώρα, -εξάλλου σας το έχω πει, ότι είμαι πολύ ειλικρινής- αλλά κι εσύ είσαι ένας τέτοιος άνθρωπος, και απόδειξη η αγάπη που εισπράτεις από τα παιδιά στο σχολείο.
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρούλα καλωσήλθες, δεν μπορώ και να κεράσω τίποτα από δω μέσα (χαχαχα). Εύχομαι η βόλτα σου στο σπιτάκι μου να σου άφησε ευχάριστη γεύση τουλάχιστον.
    Με συγκίνησες με το σχόλιο σου. Είναι τιμή μου!
    Δεν γράφω τίποτα παραπάνω από αυτό που ζω καθημερινά. Πολλές φορές ευχαριστώ το Θεό που δουλεύω αυτό που αγαπώ. Είναι κουραστικό δε λέω, όμως η ανταμοιβή είναι στο πολλαπλάσιο.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την κίνησή σου να μου στείλεις ποιηματάκια.
    Θα χαρώ κι εγώ πολύ να τα λέμε.
    Νομίζω ότι θα κάνω περισσότερες αναρτήσεις με δραστηριότητες από το σχολείο, αφού σας αρέσουν.
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νατάσα μου καλημέρα!
    Σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου! Το πιστεύεις, ότι όταν έγραφα για τις μανούλες, που μπορούν να κάνουν αυτή τη δραστηριότητα στο σπίτι, είχα εσένα στο μυαλό μου; Αν έχεις την όρεξη, η μικρή θα ενθουσιαστεί. Όσο για τη μουσική επιλογή, μπορείς να κάνεις δική σου. Εγώ χρησιμοποίησα δυο Cd players, για να αλλάζω γρήγορα τα κομμάτια χαχχαχα.
    Πίστεψέ με, αυτές οι στιγμές, είναι αυτές που θα κουβαλά η κορούλα σου μαζί της για πάντα,και θα τη γεμίζουν με ευτυχία όποτε τις θυμάται.
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα αγαπημένε μου Ηλία.
    Έτσι είναι όπως τα λες, και με τους έφηβους. Αυτά τα όμορφα πλάσματα, που πίσω από την "σκληρή" και "cool" εμφάνισή τους, κρύβουν ευαίσθητες ψυχές, έτοιμες για μεγαλεία, μόλις τους δείξουμε εμείς οι "τέλειοι" μεγάλοι την αγάπη και την επιδοκιμασία μας.
    Τουλάχιστον η δική μου εμπειρία μέσα από τα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνω, αυτό μου έχει δείξει. Και έχω γνωρίσει και καταπιεσμένα παιδιά ένα σωρό.
    Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με τέτοια ευαισθησία για τους τόσο παρεξηγημένους έφηβούς μας.
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ροδούλα μου με την ρόδινη ψυχούλα, τι υπέροχα όμορφο το έργο που προσφέρεις!!!
    Θα ξαναπώ πόσο τυχερά είναι αυτά τα παιδάκια, που έχουν μια Ροδούλα να τους ομορφαίνει την μέρα τους!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη παράσταση Ροδούλα!
    Μου θύμισες ανάλογη γιορτούλα στο νηπιαγωγείο της κόρης μου πριν από 15 χρόνια!
    Συγχαρητήρια για τη σκηνοθετική σου ικανότητα και το αποτέλεσμα που έφερες!!!

    Πώς είναι δυνατόν τα παιδιά, μέσα απ' αυτή τη δουλειά, να μη κατανοήσουν την έννοια της σποράς, με βοηθούς το χώμα, τον ήλιο, τα σύννεφα, τη βροχή... Η κατάλληλη μουσική υπόκρουση της δουλειάς σου, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα: το άνθισμα των σπόρων, μέσα από χαρούμενα, γελαστά προσωπάκια!!!

    Συνέχισε να χαρίζεις το χαμόγελο στα παιδιά, το έχουν τόσο ανάγκη!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Λάμπρο μου.
    Σε αυτό ακριβώς στοχεύω κι εγώ, εκτός από τη γνώση, να προσφέρω και όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά-σχολικά τους χρόνια. Εύχομαι να το πετυχαίνω μέχρι σε ένα σημείο.
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλενα μου, σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφα λόγια σου. Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι πιο τυχερή από αυτά, γιατί έχω την τιμή να είμαι ανάμεσά τους.
    Θα σε επισκεφθώ αργότερα, γιατί πήρα μήλα και θέλω να φτιάξω μαρμελάδα μήλου, έτσι με έπιασε χαχαχα. Είμαι σίγουρη ότι κάτι θα έχεις να μου προτείνεις, κι εγώ θα το λέω σε όλους πάλι, όπως τότε με τη σαρδέλα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχες μουσικές επιλογές. Μπράβο και πολλά εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντώνη μου καλησπέρα.
    Χαίρομαι τις επισκέψεις σου. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Όπως πολύ καλά ξέρεις κι εσύ -ένας άξιος δάσκαλος-, η δουλειά μας είναι φως, είναι ευλογημένη. Έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές, και αυτό μας καθιστά υπεύθυνους να τις γεμίσουμε ομορφιά.
    Πολλά φιλιά στην αγαπητή μου Πόπη
    Καλο Σαββατοκύριακο να έχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ροδούλα είναι απίστευτα ζωντανή η περιγραφή σου και μαζί με τη φαντασία μου που είναι (χαχα) καλπάζουσα,νόμιζα ότι τα έβλεπα σε βίντεο!!!!
    Εντωμεταξύ σου ζωγράφισα και τα σκηνικά,στη φαντασία μου και αυτά βέβαια χι χι!!!!
    Είναι πολύ τυχερά τα παιδάκια που σε έχουν δασκάλα μουσικής!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φοίβο μου, τι ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή!!! Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω, αλλά και που σου άρεσαν οι μουσικές μου επιλογές. Τα παιδιά, τα έχω καταφέρει και τρελαίνονται για τον κύριο Τσαϊκόφσκι τον κύριο Μότσαρτ, όπως τους αποκαλούμε μαζί τους συνθέτες. Τους έχουν ταυτίσει με δραματοποιήσεις και παραμύθια.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρένα μου, τι όμορφο το σχόλιό σου!
    Χαχαχαα τι ωραία που μας έφτιαξες και το σκηνικό.
    Η αλήθεια είναι ότι χαίρονται απίστευτα τις δραματοποιήσεις και εξοικειώνονται με την κλασσική μουσική.
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πόσο τυχερά θα ήταν όλα τα παιδάκια… αν όλοι οι εκπαιδευτικοί σου έμοιαζαν έστω και λίγο!!! Κορίτσι μου να είσαι πάντα καλά για να μπορείς να ομορφαίνεις τις ψυχές των παιδιών!!!!!! Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπημένη μου Βίκυ σε ευχαριστώ για το τόσο όμορφο σχόλιο σου. Τη δουλειά μου την υπέραγαπώ, και έχω γνωρίσει πολλές δασκάλες με την ίδια αγάπη. Έχω γνωρίσει και άλλες πάλι που, ας μην το συζητάμε καλύτερα. Το ζήτημα είναι όχι το μπράβο που θα εισπράξει ο κάθε δάσκαλος ή δασκάλα, αλλά το τι εισπράτουν τα παιδάκια, αυτά τα αγγελάκια που οι ψυχούλα τους βρίσκεται στα χέρια μας. Εγώ νιώθω τεράστια ευθύνη γι' αυτό.
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή και μια ακόμα πιο όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου Ροδούλα.
    Πρώτη φορά στο σπιτικό σου το οποίο το βρίσκω υπέροχο.
    Έχεις την τύχη να κινήσαι σ΄αυτόν το υπέροχο κόσμο των παιδιών. Δεν υπάρχει ωραιότερο. Να είσαι πάντα καλά να προσφέρεις σ΄αυτόν το πολύτιμο θησαυρό της πατρίδας μας. Τα παιδάκια
    Κι΄η μουσική σου υπέροχη. Την απόλαυσα.
    Να σ΄ευχαριστήσω και από εδώ για την επίσκεψή σου στο ιστολόγιό μου Εφτάνησα.
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ντένη μου σε καλωσορίζω στο διαδικτυακό μου σπίτι. Χάρηκα πολύ που σε είδα!
    Ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σου σχόλιο καιχαίρομαι που σου άρεσε η μουσική επιλογή.
    Σου εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ροδούλα μου, δεν μπορώ να αφήσω σχόλιο, ελπίζω να διορθώθηκε τώρα... Συγχαρητήρια για την απίθανη ιδέα!!!Έτσι μου έρχεται να το κάνω κι εγώ με τα αστεράκια μου! Θα πώ στη μουσικό μας να συνεργαστούμε, αυτή δραματοποίηση κι εγώ ζωγραφική! πάνω στο ίδιο θέμα!!Είσαι απίστευτη δασκάλα!!μπράβο σου!Έτσι νιώθω κι εγώ όταν μπαίνω στα παιδάκια, ξεχνάω τα πάντα! νομίζω ότι είμαστε πολύ τυχερές που δουλεύουμε με παιδάκια!!! φιλάκια καλή μου μούσα της μουσικής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φανούλα μου γλυκιά, ευχαριστω πάρα πολύ. Να το δοκιμάσετε θα περάσετε όλοι παιδιά και δασκάλες πολύ όμορφα. Θα κάνω και άλλες αναρτήσεις παρόμοιου περιεχομένου Φανή μου αν σας αρέσει.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή