Η Αννούλα στην κατασκήνωση

Η Αννούλα στην κατασκήνωση
"Η Αννούλα στην κατασκήνωση" (Από 8 χρονών)

Οι συμπορευτές μου στο διαδίκτυο

Ο δικός μου εννιάλογος για τον σωστό εκπαιδευτικό

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΝΝΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ



1. Ο/η εκπαιδευτικός δεν δείχνει την αδυναμία του προς οποιοδήποτε παιδί.

2. Ο/η εκπαιδευτικός είναι ΑΓΑΠΗ και αναβλύζει αγάπη

3. Ο/η εκπαιδευτικός αφουγκράζεται ιδιαίτερα τα συνεσταλμένα παιδιά και τους τονώνει την αυτοπεποίθηση

4. Ο/η εκπαιδευτικός δίνει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες έκφρασης

5. Ο/η εκπαιδευτικός επιβραβεύει

6. Ο/η εκπαιδευτικός ενεργοποιεί την αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών
του

7. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απογοητεύει, ενθαρρύνει

8. Ο/η εκπαιδευτικός είναι προσιτός

9. Ο/η εκπαιδευτικός είναι μάνα και πατέρας



Ροδούλα Σερδάρη-Παπαϊωάννου

Μουσικο-παιδαγωγός

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Λήξη χρονικής χρονιάς

Σήμερα , έληξε για μένα η σχολική χρονιά. Ήταν μια ιδιαίτερη, συγκινητική μέρα, αφού αποχαιρέτησα τα γλυκά μου παιδάκια, αυτά που του χρόνου θα φύγουν από τον παιδικό σταθμό, για να πάνε σε νηπιαγωγείο. Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να μη βουρκώσω την ώρα που τα αποχαιρετούσα, τα αγγελάκια μου, με μια σφιχτή αγκαλιά, και ένα φιλί. Συγκινήθηκαν όμως κι εκείνα, και το φιλί που εισέπραξα από το καθένα τους ήταν τόσο δυνατό και το συνόδευε μια τόσο σφικτή κοψανάσα αγκαλιά, που αλήθεια σας λέω, δεν ξέρω πώς συγκράτησα τα δάκρυά μου.  Ο Δημήτρης μου, μου είπε με ενθουσιασμό:
"Κυρία Ροδούλα, εγώ θα έρχομαι κάθε μέρα από το καινούριο μου σχολείο, και θα κάνουμε μάθημα μαζί μέχρι το βράδυ"!!!
Αποχαιρέτησα όμως και τα μικρά μου, τα πιο αθώα, από τα οποία μερικά, δεν έχουν κλείσει τα τρία ακόμη, και όμως καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται σε ό,τι τους ζητήσω στο μάθημα.
Τους είπα να μην με ψάχνουν τη Δευτέρα, γιατί θα πάω διακοπές.
Και τότε η Αναστασία μου και η Ελπίδα μου μου είπανε με ένα στόμα:
"Θα με πας κι εμένα κυρία Ροδούλα"; (χαχαχα, είναι τόσο γλυκά)
Επέλεξα για το κλείσιμο της χρονιάς, να κάνω μια επανάληψη πάνω στο "καρναβάλι των ζώων" του κύριου Camille saint sans όπως τον λέμε εμείς.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ακούσαμε και δραματοποιήσαμε τον κούκο, το λιοντάρι, τους σκελετούς δεινόσαυρων που είναι μέσα στο μουσείο (εμείς τους ονομάσαμε έτσι, γιατί οι σκελετοί είναι λίγο άγριο σαν όνομα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας,κατά τη γνώμη μου) , το ενυδρείο,  και τα καγκουρό.
Σήμερα λοιπόν, παίξαμε το παιχνίδι αναγνώρισης ζώων. Κάθε φορά, έβαζα ένα κομμάτι από αυτά τα πέντε, και  τα πανέξυπνα μικρά μου αγγελάκια (και στα τρία τμήματα), κάθε φορά αναγνώριζαν το ζώο ξεφώνιζαν ενθουσιασμένα το όνομά του,  π.χ. "ΤΟ ΚΑΓΚΟΥΡΩΩΩΩ" και στη συνέχεια το δραματοποιούσαν.
Έπρεπε να ήσασταν από μια μεριά, και να βλέπατε με πόση χαρά και ενθουσιασμό, δραματοποίησαν και τα πέντε μέρη. Μάλιστα  τους σκελετούς δεινοσαύρων και το λιοντάρι, μου ζητούσαν να τα παίξουμε ξανά και ξανά. Το εντυπωσιακό είναι, ότι η προτίμηση αυτή, ίσχυε για όλα τα τμήματα, όλες τις ηλικίες.
Για κάθε ζώο, είχα ετοιμάσει και μια μικρή ιστοριούλα, κάτι που έκανε το κομμάτι πιο ζωντανό και πιο ελκυστικό. Είναι απίστευτο, το πώς η παιδική φαντασία, μεταμορφώνει στη στιγμή την τάξη σε ενυδρείο ή ζούγκλα, ή φωλιά καγκουρό ή ό,τι άλλο τους ζητήσουμε να δουν με τα μάτια της φαντασίας τους.
Ένα είναι σίγουρο, ότι εγώ πέρασα άλλη μία μαγική χρονιά με τους λιλιπούτειους μουσικούς μου!!!

Ακολουθούν το μέρος με το λιοντάρι, στο οποίο σημειώστε, ότι όλα, κατάλαβαν μόνα τους, πότε βρυχάται το λιοντάρι, και το μιμήθηκαν, έτσι καθώς περπατούσαν μέσα στη ζούγκλα!!!!

Αλλά και το ενυδρείο, που σαν πιο ήρεμο κομμάτι, το άφησα τελευταίο, για να ηρεμήσουν και αυτά, μετά από την δραματοποίηση των σκελετών των δεινοσαύρων και των καγκουρό, που είναι αρκετά κινητικά.

Ε, μα τώρα να μη σας βάλω και τους σκελετούς των δυνοσαύρων στο μουσείο, που αν ήταν δυνατόν,θα το "παίζαμε" και είκοσι φορές στη σειρά; χαχαχα

14 σχόλια:

  1. αθωα και αληθινα!
    ..σαν τα παιδια...δεν εχει!! :)

    καλες διακοπες, απο Σεπτεμβριο παλι με υγεια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην ετικετα σου εγω ειμαι απο τους ''και οχι μονο'' χαιρομαι ομως καθε φορα να διαβαζω το κειμενο σου που ξεχειλίζει αγαπη για τα μικρα ανθρωπακια που θα παιξεις μεγαλο ρολο στην προσωπικότητα τους αργοτερα
    να εισαι καλα και να ξεπροβοδίζεις καθε χρονο και ενα νεο μπουκετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με συγκίνησες Ροδούλα μου με την ανάρτηση σου. Λατρεύω αυτές τις αθώες ψυχούλες. Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Είσαι τυχερή που είσαι ανάμεσά τους και αυτά τυχερά που σ' έχουν οδηγό τους.
    Να είσαι καλά. Καλό βράδυ!! (χάρηκα που βρεθήκαμε)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι ένας ευλογημένος άνθρωπος. Και ευλογημένοι όσοι είναι κοντά σου. Μικροί, μεγάλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγκινηθηκα Ροδουλα μου!! μακαρι ολοι οι νηπιαγωγοι να ηταν σαν και εσενα!!!λατρευεις αυτο που κανεις και δεν υπαρχει τιποτα καλυτεροο!! τα μικρουλια ειναι τυχερα που εχουν εσενα διπλα τους!! καλημερα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι είναι Ηλία μου, σαν τα παιδιά δεν έχει. Αθώα και αληθινά, γεμάτα αγάπη, που την δίνουν απλόχερα, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτά.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλωσήρθες Δήμητρα μου. Όλοι οι ευαίσθητοι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά, γι' αυτό κι εσύ τα αγαπάς τόσο πολύ.
    Ναι, πραγματικά είμαι πολύ τυχερή που βρίσκομαι ανάμεσά τους!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχεις δίκαιο Χριστόφορέ μου ότι είμαι ευλογημένη, επειδή ο Θεός ευλόγησε να δουλεύω με αυτό που αγαπώ πάρα πολύ (τη μουσική και τα παιδιά), και με κάνει να νιώθω μέσα μου χαρά. Αυτό είναι πράγματι ευλογία.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!!
    Υ.Γ. Μόλις τελειώσω με τα σχόλια θα ανταποδώσω την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Μαράκι μου αγαπημένο!!!
    Έτσι είναι είμαι πολύ τυχερή αλήθεια. Μια διευκρίνηση. Δεν είμαι νηπιαγωγός, μουσικός είμαι και διδάσκω μουσική. Όμως όλες οι νηπιαγωγοί στο σχολείο που δουλεύω, είναι άνθρωποι με πολλή αγάπη για τα παιδιά, πραγματικά, και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!!
    Υ.Γ.
    Δυστυχώς Μαρία μου, πάλι το έπιασε το μπλοκ, και δεν μπορώ να σχολιάσω στο "σπίτι" σου, αλλά ούτε να δω περισσότερα στις αναρτήσεις σου, αφού βγαίνει εκείνο το "ο google διέγνωσε προβλήματα. Η τελευταία σου ανάρτηση με άφησε με την περιέργεια, του τι ακολουθεί χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειρήνη μου, χαίρομαι πολύ τις επισκέψεις σου!
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα σου λόγια. Ακριβώς γι' αυτό, πρόσθεσα στην ετικέτα και το "όχι μόνο", γιατί τα παιδιά αφορούν όλους μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ροδούλα μου συγκινήθηκα πάρα πολύ με όλα αυτά που περιέγραψες. Τα μικρά παιδάκια είναι για μένα ο καθρέπτης του Παραδείσου...... τόσο αθώα!!!!!! Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω πίσω σε αυτήν την ηλικία και να γίνω πάλι παιδί.
    Θυμάμαι και εγώ την δασκάλα του νηπιαγωγείου αλλά δυστυχώς σαν έναν άνθρωπο αδιάφορο.......!!!!!!
    Είσαι άξια συγχαρητηρίων που επιτελείς τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο στις ψυχούλες αυτών των παιδιών. Εύχομαι οι εμπνεύσεις και η αγάπη σου ποτέ να μην στερέψουν!!!!!
    Σε φιλώ - Νατάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τυχερά τα μικρούλια σου Ροδούλα μου, μακάρι όλα τα παιδάκια να έχουν την τύχη να έχουν πλάι τους εκπαιδευτικούς σαν και σένα!!!
    Να περάσεις ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νατάσα μου, χαίρομαι πολύ την επίσκεψή σου, και σε καλωσορίζω με μια ζεστή αγκαλιά.
    Πράγματι, το να δουλεύεις με παιδάκια αυτής της ηλικίας, είναι μαγεία! Είναι η πιο αθώα και αυθόρμητη ηλικία.
    Όταν πριν από πέντε χρόνια άρχισα να δουλεύω και σε νηπιαγωγεία, μέχρι τότε δούλευα μόνο σε δημοτικά, τρομοκρατήθηκα. Αναρωτιόμουν τι μπορούσα να κάνω με τόσο μικρά παιδάκια. Και όμως πριν περάσει ο πρώτος μήνας, ανακάλυψα ότι αυτοί οι μικροί άνθρωποι είναι τόσο έξυπνοι, που αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν όλα όσα θέλεις να τους μάθεις. Είμαι ευτυχισμένη, που κατάφερα να τους μυήσω στον κόσμο της μουσικής, και να τους μεταδώσω την αγάπη που έχω κι εγώ για τη μουσική. Τα μεγαλύτερα, διαβάζουν ρυθμικό σολφέζ, νομίζοντας ότι παίζουν με τα βήματα, και αναγνωρίζουν το πεντάγραμμο, και τους πρώτους επτά μουσικούς φθόγγους, νομίζοντας ότι είναι η μουσική πολυκατοικία με τους κυρίους της. Είμαι πράγματι πολύ τυχερή που είμαι ανάμεσά τους.
    Μπορούμε όμως και ο κάθε άνθρωπος μόνος του, να ζήσει αυτή τη μαγεία με τα δικά του παιδιά. Κι εσύ, ξέρω πολύ καλά, ότι τη ζεις με την κορούλα σου, και σας χαίρομαι.
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένη μου Έλενα,
    σε ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ όμως είμαι πολύ τυχερή που είμαι ανάμεσά τους. Αλήθεια, πιο πολλά δίνουν αυτά σε μας παρά εμείς σε αυτά.
    Καλό καλοκαίρι και σε σένα.
    Εμείς δε φεύγουμε ακόμη, γιατί η Σταυρούλα έχει φροντιστήριο μέχρι και 20 Ιουλίου. Δε θα έχω όμως το πρωινό ξύπνημα (είναι το μόνο που δεν αντέχω χαχα, το εγερτήριο στις 6 και μισή)
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή